Webinar “Help! De energieprijzen stijgen!”

De energieprijzen stijgen ongekend hard en het einde is nog niet in zicht. Aan de prijzen kun je niets doen maar met verduurzaming van de golfaccommodatie kun je structurele besparingen realiseren. Maar wat houdt verduurzaming in, waar begin je en welke subsidieregelingen bestaan er? Deze en andere vragen worden beantwoord in het interactieve webinar “Help! De enWebinar energieprijzen stijgenergieprijzen stijgen!”

Datum en tijd
Woendag 17 november, 15.30 tot 16.45 uur, via Zoom.

Voor wie en door wie?
Het webinar wordt gegeven door Robert den Ouden, algemeen bestuurder van SportStroom en een specialist in het verduurzamen van sportaccommodaties. Deze digitale bijeenkomst via Zoom wordt specifiek voor golfclubs en -banen georganiseerd. Deelnemen is gratis. Het webinar wordt aangeboden door de NGF en NVG.

Wat kun je verwachten?
Het webinar geeft je praktijkgerichte handvatten. Na een inleidende presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen.

Waarom dit webinar en wat wordt precies behandeld?
De prijs van gas en elektriciteit stijgt en stijgt. Golfclubs en -banen moeten daarom bij ongewijzigd beleid rekening houden met fors hogere energiekosten. In elk geval in het komende jaar, maar misschien nog veel langer.

Aan de prijzen van energie kunnen we niets veranderen, maar er zijn wel mogelijkheden om minder afhankelijk van gas- en elektriciteitsleveranciers te worden. Door je golfaccommodatie te verduurzamen – door energiebesparingen en door eigen energie op te wekken – realiseer je structurele kostenbesparingen.

Het verduurzamen op het gebied van energie is een belangrijk onderdeel van het GEO-certificeringstraject dat golfclubs en -banen stimuleert om bewust om te gaan met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Energie is echter complexe materie waarbij je veel baat hebt bij advies van specialisten. In dit webinar krijg je tips hoe je op het gebied van energie kunt verduurzamen.

De hogere energieprijzen maken een verduurzaming van de golfaccommodatie extra urgent. Maar nu actie ondernemen levert ook veel op. Een investering in energiebesparing wordt bij hoge energieprijzen nóg sneller terugverdiend.

Robert den Ouden licht in het webinar toe hoe je het beste kunt beginnen. Hij legt uit welke investering voor jouw vereniging of baan zinvol is en vertelt ook over de verschillende ondersteuningsregelingen die bestaan, zowel voor verenigingen als voor commerciële sportaanbieders.

In het webinar komen deze vragen aan de orde:

– De stand van zaken op de energiemarkt. Wat is er aan de hand? Waarom stijgen de prijzen?
– Het kabinet heeft compensatie beloofd in verband met de stijgende energieprijzen ((lees het bericht ‘Sterk stijgende energieprijzen: maatregelen en gevolgen’). Waar kan mijn club of baan op rekenen?
– Het ministerie van VWS heeft, via NOC*NSF, gratis ‘begeleidingstrajecten verduurzaming’ beschikbaar gesteld. Het doel is om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen van de accommodatie. Dit begeleidingstraject staat ook open voor commerciële sportaanbieders. Het wordt in dit geval voor 50 procent gesubsidieerd.
Voor het traject geldt ‘op is op’. Wordt het aanbod 2022 herhaald en komt mijn club of baan in aanmerking?
– De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is bedoeld om mkb’ers te ondersteunen met het verduurzamen van hun bedrijf. Wat zijn de voorwaarden? Komen golfbaanexploitanten/professionele sportaanbieders hier voor in aanmerking? Wat is de hoogte van de subsidie?
– Wat behelst de regeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ (SDE+)? Wie komen in aanmerking?
– Golfverenigingen kunnen bij Waarborgfonds Sport en BNG Duurzaamheidsfonds leningen aanvragen voor de verduurzaming van hun accommodatie. Hoe werkt dit?
– De ‘Informatieplicht energiebesparing’ is ingesteld om energiebesparing te stimuleren en versnellen. Wat houdt deze wet- en regelgeving in en geldt de plicht ook voor mijn baan of club? Wordt hierop gehandhaafd? Kan deze verplichting me helpen bij het verduurzamen van mijn accommodatie?
– Als je golfbaan meerdere energie-aansluitingen heeft, dan is het mogelijk om deze te ‘clusteren’. Dan komt je baan mogelijk in een lager belastingtarief terecht en daarmee bespaar je jaarlijks veel kosten. Hoe werkt clustering?

Aanmelden
Meld je aan via deze link. Meteen nadat je je gegevens hebt ingevuld, krijg je direct een bevestigingsmail van Google Formulieren. Zie je dit bevestigingsbericht niet, dan is het vermoedelijk in je map met spam of ongewenste mail terecht gekomen. Een aantal dagen voor het webinar ontvang je de Zoom-link die je nodig hebt om deel te nemen. Ben je onbekend met Zoom, dan kun je verderop lezen hoe het werkt.

Vragen
Als je nu al vragen hebt die je graag beantwoord ziet in het webinar, dan kun je die in het aanmeldingsformulier zetten of per mail sturen. Vragen waar we in het webinar niet aan toe komen worden achteraf per mail of telefoon beantwoord.

Over SportStroom
SportStroom ondersteunt al 14 jaar sportverenigingen en -aanbieders bij verduurzaming. Het adviesbureau is een van de vijf uitvoerende partners van NOC*NSF bij het ‘begeleidingstraject verduurzaming’. SportStroom werkt ook samen met POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders) en NL Actief.

Hoe werkt Zoom?
Gebruik een computer, laptop, tablet of smartphone met een camera en microfoon. (Zeker elke moderne laptop, tablet en smartphone heeft een camera en microfoon.)

Bekend met Zoom? Klik enkele minuten van tevoren op de Zoom-deelnamelink die je enkele dagen voor het webinar ontvangt.

Niet bekend met Zoom? Klik dan zo’n 15 minuten van tevoren op de Zoom-deelnamelink die je enkele dagen voor het webinar ontvangt. Als je daarop klikt, komt je op een internetpagina van Zoom terecht. Klik hier op ‘Agree and proceed’. Klik vervolgens op ‘Download’ en ‘uitvoeren’. Hierna wordt gevraagd naar je naam (die zal worden weergegeven in de video) en hierna kun je op ‘Join meeting’ klikken. Nadat je op ‘Join meeting’hebt geklikt, krijg je toegang tot de ‘wachtkamer’ van de Zoom-meeting.

Zodra we beginnen met de bijeenkomst, ‘laten we je binnen’ in de digitale meeting en zie je ons en andere deelnemers op je scherm. Je staat dan automatisch op ‘mute’. Dat betekent dat andere deelnemers jou niet horen en dat de sprekers goed te horen zijn.

In de chatfunctie van Zoom kun je een vraag stellen. Probeer je vraag duidelijk te formuleren zodat iedereen begrijpt wat je bedoelt.

Aan het einde van de bijeenkomst klik je op ‘Leave meeting’.