Update Golfbranche & Coronavirus 18 maart (update NGF, NVG)

Beste mensen,

De afgelopen dagen zullen ook voor u bizar zijn geweest. En het uitzicht voor de rest van het jaar is nog zeer onzeker. Wel zijn er nieuwe zaken te melden. Op deze manier trachten NGF en NVG u op de hoogte te houden.

Noodmaatregelen kabinet
Gisteravond is er een nieuwe pakket aan maatregelen gecommuniceerd. MKB Nederland en VNO-NCW reageren positief. “Met name de versoepelingen in de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) bieden hopelijk snel soelaas nu in hele sectoren de omzet bijna wegvalt. Zo gaat het percentage voor de vergoeding van de niet gewerkte uren bijvoorbeeld naar 90 procent en kunnen ondernemers er met terugwerkende kracht tot 1 maart gebruik van maken. Ook verstrekt het UWV een voorschot van 80 procent. Goed is dat nu ook flexkrachten onder de regeling vallen, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Te spreken zijn de ondernemersorganisaties over de versnelde inkomensondersteuning voor zelfstandigen. Ook is het goed dat er in ieder geval een eerste compensatieregeling komt voor hard getroffen sectoren. Daarnaast is het goed dat alle getroffen ondernemers eenvoudiger uitstel van belasting kunnen aanvragen.”

U kunt het hele pakket aan maatregelen HIER vinden. Belangrijk om te lezen.

Input golfbranche in specifieke sector sport
Wij zijn heel blij op het overweldigende aantal reacties op de enquête van gister over uw verwachting over de ontwikkeling van uw omzet. Wij willen onze leden heel hartelijk danken om op zo’n korte termijn hier gehoor aan te geven!

Het resultaat is dat wij een bedrag van ca 10 mio hebben doorgegeven als schade tot en met 6 april en dat iedere maand sluiting daarna circa 20 mio aan schade met zich meebrengt. De schade voor de golfbranche is gisteravond verwerkt in een brief van gezamenlijke sportorganisaties aan het kabinet, georganiseerd door NOC*NSF. Het Platform Ondernemende Sportaanbieders heeft namens 7 brancheorganisaties gegevens aangeleverd. Totaal is de geschatte schade voor sport 950. Vanmiddag is daar een debat over. Als het goed is zou dit vanaf 13.00 uur live te volgen moeten zijn via: https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/debat-en-briefing-over-coronavirus-volg-het-live

Banen open/dicht
Een klein aantal banen is helaas nog steeds open. NGF/NVG blijft bij het dringende advies uw baan gesloten te houden en te sluiten indien uw baan nog open is. Na overleg met VWS is onze interpretatie dat banen moeten sluiten. Voor zover dat nodig is: VWS heeft aangegeven dat zij vandaag met een schriftelijke verduidelijking komt aangaande sluiting van sportaccommodaties. Volg het advies op en loop geen enkel risico als het om de volksgezondheid gaat.

Wet van Dam
Velen van u hebben aangegeven omzetderving te verwachten, ook bij lidmaatschappen. De Wet van Dam kan daarbij roet in het eten gooien. Met een jurist zoeken we (on)mogelijkheden uit. Wij komen bij u terug met meer informatie, waarbij u vervolgens vanzelfsprekend uw individuele situatie bij ons kan toetsen.

Crisismanagement
Waarschijnlijk bent u al een stuk op weg. AWVN publiceerde een stuk over crisismanagement. Dit kan van pas komen.

De NVG en NGF zijn goed bereikbaar en wijzelf ook! Bel dus als u vragen heeft.

Sterkte met de situatie.

Hartelijke groet,

NGF                              NVG
Jeroen Stevens           Lodewijk Klootwijk
Tel. 030-2426370          Tel. 06-19616624