Update Golfbranche & Coronavirus 4 mei 2020 (update NGF, NVG)

Vanmorgen heeft het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) een gesprek gehad met het ministerie van VWS. Lodewijk nam namens het POS deel aan het gesprek dat ging over de mogelijkheden voor het noodfonds voor de ondernemende sport en de heropening van sport.
Het noodfonds dat vrijdag werd aangekondigd, levert waarschijnlijk 2.500 euro per golfvereniging op. Tot afgelopen vrijdag hadden we de belangen van de ondernemers ook ondergebracht in de eerdere gedane grotere aanvraag van 950 miljoen euro. Nog langer op die route vertrouwen heeft weinig kans van slagen. Deze week gaan we samen met andere branches in de sport nieuwe wegen zoeken. Er wordt door VWS vooral gewezen op het generieke steunpakket 2.

Heropening was ook een onderwerp van gesprek. VWS schikt zich in de rol van afwachtende partij en het OMT lijkt leidend. Als zij vragen hebben dan zorgt VWS voor antwoorden. Hier ligt onze kans. Samen met NOC en POS zijn we druk bezig een volgend generiek protocol voor de sportende volwassenen op te stellen. Dit weekend en vandaag hebben aan teksten gewerkt. Wij merken dat onze input goed wordt verwerkt. Donderdag moet het verhaal klaar zijn. Hiermee zullen we het kabinet moeten overtuigen dat sport klaar is voor een veilige en verantwoorde heropening.

Jeugd
Verheugend nieuws is dat op inmiddels 112 golfbanen de jeugd alweer aan het golfen is. Aan de andere kant betekent het ook dat nog steeds op iets meer dan de helft van de golfbanen niet gegolfd wordt. Voor diegene die afgelopen vrijdag het webinar “Kansen voor jeugd in coronatijd” gevolgd hebben (bekijk hier de webinar terug: https://www.youtube.com/watch?v=xsJhgbYw-EI&feature=youtu.be) , is inmiddelsduidelijk geworden dat het opstellen en uitvoeren van het jeugdprotocol veel verder strekt dan het faciliteren van de jeugdleden. Het is bovenal een testcase om met alle betrokken partijen tot een protocol te komen voor de eigen accommodatie en dat vervolgens ook in de praktijk te kunnen testen en fine-tunen.

Zo zijn er clubs die in eerste instantie met lijnen op de grond aan de slag zijn gegaan, maar nu toch hebben besloten om de lijnen te vervangen door hekken of linten. Ook de logistiek op de parkeerplaats is bij veel clubs aan de hand van de opgedane ervaringen weer aangepast en verbeterd. Duidelijke voorbeelden van aanpassingen aan het protocol die – met nog geen 10% van het ledenaantal en dus een overzichtelijke aanloop – nu prima aan te passen zijn zodat de club straks als de baan weer voor alle leden (beperkt) open mag gaan er helemaal klaar voor is en niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Bent u al wel gestart met enthousiaste kinderen en begeleiders maar loopt u ergens tegenaan, heeft u al wat aangepast ten opzichte van uw oorspronkelijke plan of heeft u tips? Wij horen het graag!

Wanneer u nog niet aan de slag bent gegaan met het jeugdprotocol, zou u dat wat ons betreft in heroverweging moeten nemen. Ook als u slechts een handvol jeugdspelers heeft, lijkt het misschien te veel werk maar de ervaringen van de afgelopen dagen leren ons dat er heel veel goede lessen uit worden getrokken. Wij ondersteunen u hier heel graag in. Voor al uw vragen, tips en of opmerkingen staan wij tot uw beschikking. Neem contact op met floris.vanimhoff@ngf.nl en/of twan.boerdonk@ngf.nl.

Bekijk hier de laatste update van ‘Waar kan de jeugd golfen’.

Oproep van de redactie – beeldmateriaal Tweede Wereldoorlog
De redactie is benieuwd of er een aantal foto’s voorhanden is van golfende mensen tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog.
We willen morgen – vooral met beeld – stilstaan bij 75 jaar bevrijding. Als er een en ander voorhanden is, ontvangen wij dat graag per e-mail: redactie@golf.nl – liefst vandaag en anders dinsdagochtend. Met bronvermelding – en een korte beschrijving van wat er te zien is en waar – plus vermelding van fotograaf etc.
We proberen er dan wat moois van te maken op de social-mediakanalen en op deze manier ook stilstaan met een belangrijk stuk geschiedenis.

Voorzitter NOC*NSF in de Telegraaf
De voorzitter van de Nederlandse sportkoepel zou ook best uitzonderingen willen maken voor enkele sporten: „We mogen nu wel bij een supermarkt, de Bijenkorf of de bouwmarkt in rij staan. Maar waarom mogen we niet met z’n tweeën een rondje lopen op de golfbaan, 1 tegen 1 tennissen of roeien in een skiff (eenpersoons-roeiboot red.)? Van Zanen geeft zelf het antwoord: ,,We hebben afgesproken dat we de generieke maatregelen van de overheid volgen. Prima, maar we voeren nu wel het gesprek over enkele sporten die wat meer ruimte zouden kunnen krijgen. Sommige sporten, waaronder ook handboogschieten, kun je nu eenmaal eenvoudiger zonder contact en met anderhalve meter afstand doen.”