Update Golfbranche & Coronavirus 20 mei 2020 (update NGF, NVG)

Beste mensen,

Stevige lobby voor horeca op golfbanen lijkt succesvol
Gisteravond heeft Premier Rutte de nieuwe maatregelen aangekondigd. Sportscholen werden wel genoemd, maar blijven dicht. Sportkantines werden niet genoemd, maar blijven vooralsnog ook gesloten. Via drie lijnen hebben NGF en NVG een lobby gevoerd om de clubhuizen open te krijgen. Tot gistermiddag was het spannend wat er zou gebeuren, omdat er grote twijfel was bij het kabinet. De lobby via de lijn van MKB Nederland lijkt uiteindelijk de doorslag te hebben gegeven: commerciële horeca op golfbanen mag open per 1 juni. Wij zijn MKB Nederland zeer dankbaar voor hun inspanningen voor ons.

NOC*NSF laat vanmorgen weten teleurgesteld te zijn in de handhaving van 1 september als datum voor de heropening voor sportkantines. Dit betreft paracommerciële exploitaties die een dergelijke horecavergunning hebben. Horeca exploitaties met een volledige horecavergunning mogen open. Het is dus zaak om uw horecavergunning of die van uw pachter te controleren. In de meeste gevallen zal dit een volledige horecavergunning zijn.

Is het dan nu 100% zeker dat onze horeca open mag? Nee. Veiligheidsregio’s kunnen theoretisch nog dwarsliggen. Er moet nml. wederom een nieuwe noodverordening komen. De verwachting is dat deze pas na het weekend gereed is. De omschrijving van hetgeen nu onder ‘horeca’ verstaan moet worden zal bepalend zijn. Daarnaast kunnen gemeentes ook nog vervelend doen, waar wij u overigens weer proberen te helpen om e.e.a. recht te zetten. Ondertussen raden wij u wel aan voorbereidingen te treffen voor de heropening. Wij zullen werken aan het toevoeging van een horecaprotocol. Logischerwijs zal het algemene horecaprotocol hier de basis voor zijn.

Nieuwe posters
Er is een aantal nieuwe posters gepubliceerd:

  • Aantal spelers in een oefenbunker (aantal zelf in te vullen)
  • Aantal spelers op een oefengreen (aantal zelf in te vullen)
  • Maximaal aantal personen (aantal zelf in te vullen)
  • Richtlijnen gebruik handicarts

Bekijk ze hier.

Wat houdt de verruiming van de vrije ruimte werkkostenregeling 2020 in?
Op 24 april heeft het kabinet zes nieuwe belastingmaatregelen getroffen om werkgevers in de huidige coronacrisis meer financiële ruimte te geven. De maatregelen gaan zo spoedig mogelijk in. Eén ervan is het eenmalig verhogen van de vrije ruimte van de werkkostenregeling van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 fiscaal loon. Met de maatregel wordt de vrije ruimte in 2020 met maximaal € 5.200 verruimd. Hoe werkt dit precies? Lees het hier.

Webinar over golfregels
Vanwege de coronamaatregelen van de overheid gaat de Opfriscursus RC1 en RC 2 in juni niet door. Als vervanging wordt op 5 juni om 16 uur een live webinar gehouden over de golfregels, inclusief de “corona-golfregels” die het mogelijk maken om op een veilige wijze qualifying condities aan te bieden. Schrijf u nu in.

Harken meegeven
Het ontbreken van harken begint lastig te worden. Op Golf Duinzicht staat bij hole 1 een ton met lichte harken, die zijn ontsmet. Iedere speler neemt een hark mee (echtpaar 1) en levert de hark weer in bij hole 9. Deze harken worden weer ontsmet en terug naar hole 1. Zo is het probleem opgelost.

Minister tweet POS
Het mede door de NVG opgerichte Platform Ondernemende Sportaanbieders waar inmiddels 14 sporten in zijn verenigd heeft ook de aandacht van minister Van Rijn. Een belangrijke erkenning in zijn tweet:

Succes werving nieuwe golfers met Golfstart
Nu we het voorjaar gemist hebben om te beginnen met golf en veel contactsporten nog niet open zijn ligt er een kans voor de golfbranche om juist nu de werving van nieuwe golfers op te pakken. Een aantal golfclubs en -banen heeft dat ook al gedaan door Golfstart-lespakketten aan te maken op het landelijke platform golf.nl/golfstart.
En niet geheel zonder succes: Sinds de opening van golf op 11 mei zijn er al ruim 50 boekingen gedaan bij een van de 17 clubs en banen die hun Golfstart-aanbod op het platform hebben geplaatst. Uiteraard zijn wij op zoek naar veel meer Golfstart-aanbod zodat we een betere landelijke dekking krijgen en we de promotie kunnen uitbreiden.
Ook meedoen? Klik voor meer informatie en aanmelden op deze link.