Update Golfbranche & Coronavirus 15 april 2020 (update NGF, NVG)

Gisteren was er te weinig nieuws onder de zon voor een update. Kennelijk even wennen na de Pasen. Vandaag is er des te meer te melden…

Protocol golfbanen open?
De kennis en kunde en vooral wensen bij het Ministerie aangaande protocollen ontwikkelen zich snel en dat is goed: zo komen we tot betere protocollen. Wij updaten daarom ons protocol voor golf dagelijks. McKinsey heeft ons protocol beoordeeld en we weten wat we nog moeten aanpassen. We gaan het verhaal veel gedetailleerder opstellen en visualiseren. Vrijdagochtend zullen we de definitieve versie inleveren. En er moet nog het e.e.a. gebeuren. Hiervoor is een werkgroepje geformeerd dat flink aan de slag is gegaan. Heel goed nieuws vanmorgen: als een van de eersten is FNV sport en bewegen positief over ons protocol. Dat is een belangrijke stap. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Platform starttijden live
Op het moment dat de golfbranche weer (beperkt) wordt opengesteld, gaat op dezelfde dag het online platform voor starttijden ook live op website van GOLF.NL: www.golf.nl! Ook in de app GOLF.NL zal een mogelijkheid komen, waarin je wordt doorgelinkt naar de website voor een reservering. In het protocol wordt het verplicht dat starttijden vooraf gereserveerd worden, ook op golfbanen die tot nu toe niet met starttijden hebben gewerkt. Dit eist het ministerie om de toe- en uitstroom van golfers te kunnen maximeren en beheersbaar te maken. Softwareleveranciers Intogolf en Egolf4u zijn zich hier al een paar weken op aan het voorbereiden en kunnen u straks hiermee goed helpen. Als u uw baan nog niet heeft aangemeld voor het platform: graag een berichtje naar Simone Veldt: sv@nvg-golf.nl. Wacht niet te lang met aanmelden a.u.b.; er moet een aantal stappen gezet worden voor e.e.a. in orde is. Maakt u gebruik van een ander softwarepakket en wilt u aansluiten? Laat het ons weten.

Webinar inspirerende tips voor ledenbehoud
Schrijf je nu in voor de webinar ‘inspirerende tips voor ledenbehoud; voor nu, straks en later.
In de afgelopen week is er contact geweest met meer dan 200 voorzitters en baaneigenaren. Daaruit hebben wij een heleboel leuke en goede ideeën mogen ontvangen die wij graag met heel golfend Nederland willen delen. Zonder op de maatschappelijke ontwikkelingen vooruit te willen lopen zijn er zaken waar wij ons al op kunnen voorbereiden.

Wanneer? Aankomende vrijdag 17 april
Hoe laat? 14.30 uur – 15.15 uur
Door wie? Floris van Imhoff en Janke van der Werf van de NGF

Schrijf je nu in via deze link, maximaal 250 deelnemers:
https://ngf.webinargeek.com/inspirerende-tips-voor-ledenbehoud-voor-nu-straks-en-later

Overleg NOW Tweede Kamer
Via MKB Nederland hebben we namens de golfbranche een aantal cases ingebracht, waaruit bleek dat het niet goed gaat met de compensatiemaatregelen. Gister had MKB Nederland, mede namens ons, in Tweede Kamer hierover een overleg met minister Koolmees over onder andere de NOW-regeling. De volgende zaken zijn besproken:

  • Concernproblematiek

De minister heeft in het overleg toegezegd dat hij gaat zoeken naar oplossingen voor de problematiek rond de werkmaatschappijen. Nu kan het gebeuren dat werkmaatschappijen niet in aanmerking komen voor de NOW (die tot 90% van de loonkosten kan vergoeden), omdat de omzetdaling van het concern als totaal niet groter is dan 20%, terwijl de betreffende werkmaatschappij vrijwel stilligt of met veel omzetverlies te maken heeft.

  • Seizoenbedrijven

Voor seizoenbedrijven zegde de minister vanmiddag toe op zoek te gaan naar oplossingen buiten de NOW om. De loonkostenvergoeding uit de NOW wordt nu berekend op basis van de loonsom in januari en de omzet over het hele vorige jaar. Juist seizoenbedrijven in de horeca- en recreatiesector hebben in januari weinig of geen mensen in dienst en komen door die gemiddelde omzet in de knoei.

Financiering
MKB NL verwacht een dezer dagen cijfers van de banken, maar de signalen die we van ondernemers krijgen, wijzen erop dat het nog steeds niet goed loopt met de BMKB. Ook bij het kabinet komen klachten binnen en neemt het ongeduld toe. Banken moeten nu ‘leveren’ en als de regels hen daarbij in de weg zitten, dan moet er aan die regels iets gebeuren. We horen ook dat met name kleinere kredieten niet of uiterst moeizaam worden verstrekt. Aanstaande donderdag zal het onderwerp financiering ook op de agenda van het overleg met het kabinet staan. Wij pleiten onder meer voor een 100 procent borgstelling voor kredieten tot €500.000 (zoals ze dat in Duitsland ook kennen) en voor een langere looptijd voor de GOC-regeling.

Reiskosten doorbetalen?
Er waren vragen in het land over wel of niet laten doorlopen van de onbelaste vaste reiskostenvergoeding. Met name omdat het er naar uit zag dat die vergoeding vanaf 1 mei zou moeten worden gebruteerd (dan wel gestopt). Gisteren is bekendgemaakt dat de vaste reiskostenvergoeding voorlopig ongewijzigd mag doorlopen. Hoeft dus niet. Er is ook veel voor te zeggen om deze niet door te laten lopen: werknemer maakt de kosten ook niet als hij/zij thuis werkt. Kijk hier voor meer informatie.

Informatieve websites die up-to-date gehouden worden
https://www.awvn.nl/ voor werkgeverszaken en de NOW regeling
https://www.mkb.nl/ helpdesk MKB Nederland voor ondernemers
https://www.kvk.nl/corona/ helpdesk KVK voor ondernemers
https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport voor corona en sport
https://www.rijksoverheid.nl/actueel Rijksoverheid en Corona
https://www.ngf.nl/over-de-ngf/nieuws/2020/mrt/het-coronavirus-en-golf-in-nederland NGF over golf en Corona
https://www.ngf.nl/onderhoudcorona over golfbaanonderhoud
https://www.nvg-golf.nl/ NVG over golf & Corona
https://www.ngf.nl/coronafaq

Bij vragen: wij zijn bereikbaar!