Update Golfbranche & Coronavirus 11 april 2020 (update NGF, NVG)

De actie van POS en NOC*NSF om protocollen te gaan maken heeft aandacht in de pers gekregen.

Het AD en Telegraaf koppen vandaag over de goede acties van Tennis en Golf
‘Bonden tennis en golf lopen voorop met plannen voor ‘als het weer kan’
In afwachting van een mogelijke versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus overleggen sportbonden met NOC*NSF hoe hun leden weer voorzichtig in actie kunnen komen in een ‘anderhalve meter sportsamenleving’.” Lees hier het artikel:
https://www.ad.nl/tennis/bonden-tennis-en-golf-lopen-voorop-met-plannen-voor-als-het-weer-kan~af91f248/

En dit schrijft de Telegraaf:
AMSTELVEEN – In afwachting van een mogelijke versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus overleggen sportbonden met NOC*NSF hoe hun leden weer voorzichtig in actie kunnen komen in een ’anderhalve meter sportsamenleving’.
https://www.telegraaf.nl/sport/1911078184/bonden-tennis-en-golf-hopen-snel-weer-de-baan-op-te-kunnen

Gister was het POS aan het woord in het Financiële Dagblad:
“Een stoplicht voor de wc en winkelen op afspraak: anderhalvemetereconomie doe je zo”

Sportondernemers
Toen de zon begon te schijnen, sloten de sportfaciliteiten. Niet meer golfen, paardrijden, of squashen. Ook dansen in een club werd verboden. De verspreiding van het coronavirus moest immers stoppen.

Een strop voor sportinstellingen. ‘Uit een enquête blijkt dat we tot 1 mei €460 mln aan omzet mislopen’, zegt Lodewijk Klootwijk, een van de initiatiefnemers van Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Daarbij zijn ongeveer 3400 ondernemingen aangesloten, van sportscholen tot maneges, van dansscholen tot klimhallen.

Inmiddels bereiden de sportondernemers zich voor op een nieuwe werkelijkheid. Samen met de sportclubs hebben ze een protocol opgesteld dat bepaalt dat er voldoende desinfecterende sprays en poetsdoeken beschikbaar moeten zijn.

Ook moeten de clubs en ondernemers zelf toezien op de naleving van de anderhalve meter afstand. Dat levert vaak beperkingen op. Bij dansen en rugby kan er alleen gewerkt worden aan de kracht en conditie, bij golf moet iedereen stipt op tijd beginnen en een beetje doorlopen. Anders ontstaan er gevaarlijke opeenhopingen.”

NOC*NSF directeur Dielissen schreef er een blog over
https://nocnsf.nl/nieuws/2020/04/sport-in-de-anderhalvemetersamenleving

Eerder deze week maakte columnist Rob Hoogland zich druk over de sluiting van de golfbanen
“DICHT
Vandaag, lieve vrienden en vriendinnen, breek ik een lans voor de polderlandse golfsport.

Nee, nee, niet afhaken nu, dit stukje is niet slechts voor de gegoede burgerij bestemd, of beter geformuleerd: voor hen die tot de gegoede burgerij menen te behoren. Ook het plebs dient te worden bereikt. Het is bovendien wel degelijk corona-gerelateerd en voldoet daarmee aan de journalistieke eisen van deze buitenissige tijden.

Het idee ervoor ontstond in het afgelopen weekeinde, toen ik mijn huisquarantaine had onderbroken voor een wandeling met Bavink, aan wie de huidige maatschappelijke perikelen overigens geheel voorbij gaan. De vrolijkheid waarmee die hond het bestaan ook nu nog 24 uur per dag tegemoet treedt betekent keer op keer weer een levensles. Al moet ik toegeven dat het even géén effect op mijn gemoedstoestand had toen ik tijdens die wandeling om mij heen keek.

Deze krant bracht maandag een verhaal met de kop ‘Goed gedrag op zonnige dag’. Er werd gesproken over ‘enkele incidenten’, waarna werd vastgesteld dat Nederland zich over de hele linie keurig had gehouden aan de corona-maatregelen. Helaas kon ik die conclusie niet delen. Op de stranden en in de parken was het over het algemeen wellicht wat rustiger, hoewel ik ook andere verhalen hoorde en las. Maar de veelal groepsgewijs (!) acterende hardlopers, wielrenners, mountainbikers en motorrijders die voorbij raasden wekten bepaald niet de indruk dat zij zich volledig wensten te schikken in de beperkende maatregelen die een intellectuele lockdown met zich meebrengt.

Was dit goed gedrag?
Werd de coronadreiging hiermee voldoende het hoofd geboden?
Open dan ook de golfbanen maar.

Golfen is wandelen. En wandelen wordt zelfs aanbevolen, mits er voldoende bewegingsruimte is. Maar de golfbanen, zo’n vijftig hectare meestal, zijn dicht. Als al dat andere wél mag, ik bedoel: als al die sporters en recreanten op de openbare weg gewoon mogen blijven doen waar zij zin in hebben, zoals zij zondag lieten zien, dan is die sluiting onterecht.

Het clubhuis dicht? Vanzelfsprekend. Geen wedstrijden en toernooien? Uiteraard. Laat het terras verder links liggen, vermijd contacten op het parkeerterrein en speel met niet meer dan twee mensen in een flight. Die twee mensen kunnen desnoods wel tien of twintig meter afstand van elkaar bewaren en daarnaast wijs ik er graag op dat het in de golfsport uit veiligheidsoverwegingen de gewoonte is om de spelers vóór je een voorsprong van minstens 200 meter te geven.

Doen al die hardlopers en wielrenners en mountainbikers en motorrijders dat?

Dacht het niet.

Golf is nu eenmaal geen contactsport en de beoefenaars ervan spelen ook nog eens, in tegenstelling tot de tennissers die nu ook steeds harder beginnen te piepen, met hun eigen bal.

Dat levert dus ook al geen besmettingsgevaar op.

Er bestaat een Binnenhof Cricket & Golf Club, waarvan veel politici lid zijn.

Doe je plicht, Ankie Broekers-Knol!”

Kortom, veel aandacht in de media. Dit bekent allemaal niet dat we per 29 april weer kunnen golfen, maar wij hopen wel dat het de kansen hierop vergroot.
Probeer te genieten van de zon!