Update Golfbranche & Coronacrisis 11 mei 2020 (update NGF, NVG)

Op een paar banen na wordt er weer overal volop gegolfd in Nederland! Veel managers/eigenaren/bestuurders van golfbanen hebben vanmorgen vroeg de eerste flights gestart. Golfers die zich als enthousiaste jonge honden melden voor hun eerste ronde in weken. Wat een feest! Het bewijst maar weer eens hoeveel plezier onze sport in de mens losmaakt. Wij zijn heel benieuwd naar beelden van blije golfers op uw baan.

Corona protocol in beeld
Nu golf weer is toegestaan, is het belangrijk dat golfers weten wat zij kunnen verwachten en wat er van hen wordt verwacht. Bij de communicatie over golf in coronatijd kan deze video van de NGF en GOLF.NL worden gebruikt. Tip: mail deze naar uw golfers. Bekijk hier de video.

Tweede steunpakket
Ondertussen is de financiële pijn die bij veel golfbanen is ontstaan fors te noemen. De bestaande regelingen zijn hier maar in beperkte mate een oplossing voor. In een gesprek met MKB Nederland gaf minister Koolmees afgelopen vrijdag aan dat hij het tweede noodpakket binnen twee weken bekend zal maken. Hij overweegt om voorwaarden aan regelingen te verbinden, bijvoorbeeld ten aanzien van investeringen in scholing en restricties aan het uitkeren van winst.
Tijdens ons gesprek morgen met minister Van Rijn zullen wij ervoor zorgen dat de golfspecifieke input in steunpakket 2 wordt meegenomen. Dat gaat onder meer over de hoge vaste lasten die tijdens de lockdown doorliepen en nu nog altijd niet in verhouding staan met de inkomsten.

Wedstrijden en horeca
In het nieuwe protocol is het volgende opgenomen: “Officiële wedstrijden en competities zijn tot 1 september niet mogelijk. Onderlinge (club) traingingswedstrijdjes/potjes zijn mogelijk. Hierbij dient de 1,5 meter maatregel in acht genomen te worden”. We zijn aan het uitzoeken hoe bovenstaande het beste is toe te passen in golf. Daar komen we later deze week op terug. In de nieuwe regels van de Rijksoverheid is een waarschijnlijk een beperkte openstelling van de horeca per 1 juni opgenomen. Voor sportkantines geldt echter pas een geplande opening per 1 september. Een van de complicaties betreft de combinatie clubwedstrijden met horecaregels omtrent maximumaantallen en evt. reservering.
We hopen u snel te informeren over wat van toepassing is op  de horeca op een golfbaan en hoe de opening per 1 juni er uit gaat zien. Houd er rekening mee dat wij dit niet binnen enkele dagen geregeld hebben. We houden u uiteraard op de hoogte.

Nieuwe regeling kleine kredieten
We hebben blij gereageerd op de nieuwe regeling voor kleine kredieten die minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (EZK) eind vorige week hebben aangekondigd. Met deze zogeheten Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC), staat de overheid voor 95 procent garant voor overbruggingskredieten tussen de 10.000 en 50.000 euro. Goed nieuws is ook dat de rente die banken daarvoor in rekening brengen, niet hoger mag zijn dan 4 procent. Deze regeling is een welkome aanvulling op de BMKB-C, waarvan wij nog steeds van ondernemers horen dat die niet soepel loopt. We hopen dat ondernemers met een relatief kleine kredietvraag met de nieuwe KKC wel geholpen zijn.

Voor in uw nieuwsbrief: tips voor een rondje na 2 maanden geen golf
De redactie van GOLF.NL speelt ook met artikelen in op het feit dat er vanaf deze week weer volop wordt gegolfd. In dit artikel wordt golfers op een leuke manier uitgelegd wat ze na twee maanden afwezigheid van het eerste rondje kunnen en mogen verwachten. U kunt de link uiteraard verspreiden (https://www.golf.nl/nieuws/2020/mei/1005-vraag-het-aan-golf-nl-week-19).