Update Golfbranche & Corona – 29 oktober (update NGF, NVG)

Beste mensen,

Afgelopen dinsdag tijdens het persmoment kon er nog geen inschatting gemaakt worden over het effect van de maatregelen die zijn aangekondigd op 13 oktober. Het ziet er naar uit dat de eerstvolgende persconferentie aankomende dinsdag is, tenzij eerder noodzakelijk.

Routekaart golf
We hebben de routekaart van de Rijksoverheid naar golf vertaald. U kunt deze hier downloaden. Het goede nieuws is dat golf (als de landelijke routekaart niet wordt aangepast) ook bij niveau 5 open kan blijven, hetzij met 2-ballen.

Steunpakket voor sportverenigingen wordt aangepast en heropend
Het Kabinet heeft dinsdag bekend gemaakt dat er opnieuw geld beschikbaar wordt gesteld voor sportverenigingen die getroffen worden door de huidige beperkende maatregelen vanwege het coronavirus. Het gaat hierbij om een bedrag van €60 miljoen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan zijn de competities stilgelegd, sportkantines gesloten en kan er veelal alleen in kleine groepjes gesport worden. Hiermee krijgen de sportverenigingen opnieuw een harde klap te verwerken.. Met het oog op de nieuwe coronamaatregelen wordt het sport-specifieke pakket door het Kabinet aangepast en opnieuw opengesteld voor de periode van 1 oktober t/m 31 december om de ontstane financiële schade van amateursportverenigingen te compenseren.

De coronamonitor van het Mulier Instituut, die binnen enkele weken wordt opgeleverd, wordt gebruikt om goed in beeld te brengen waar de grootste financiële pijnpunten voor verenigingen zitten. Op basis daarvan zal het steunpakket voor sportverenigingen, in overleg met de sector, ten opzichte van de vorige tranche worden aangepast, zodat het geld daar terecht komt waar dit het hardst nodig is om de sportverenigingen door deze crisis heen te helpen. Deze maatregelen zijn een aanvulling op dat derde steunpakket, waar de sportverenigingen net als andere sectoren ook gebruik van kunnen maken.

Ook voor ondernemers zijn de steunpakketten aangepast
De vraag is of veel golfbaanondernemers in aanmerking komen voor de aangepaste TVL en andere regelingen. Toch kan het geen kwaad de regelingen voor uw situatie te controleren aan de hand van: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/nieuws/2020/10/27/aanvullingen-op-derde-steunpakket-corona

Thuisquarantaine en WW-premie
We vinden het ronduit teleurstellend dat er geen compensatie komt voor de loondoorbetaling bij thuisquarantaine van medewerkers (die niet ziek zijn). Volgens het kabinet is zo’n regeling niet uitvoerbaar, omdat niet is te controleren of iemand ‘gewoon’ ziek is of vanwege corona verzuimt. Als (gedeeltelijk) alternatief hebben we nu op tafel gelegd om de hoge WW-premie voor tijdelijke krachten in de WAB voorlopig een jaar buitenspel te zetten. Het aantal mensen in thuisquarantaine zal de komende tijd alleen maar verder oplopen en om de bezetting op peil te houden (maar bijvoorbeeld ook om de RIVM-richtlijnen uit te voeren en te handhaven),  zijn steeds meer ondernemers genoodzaakt tijdelijke krachten in te huren. Dan krijgt u dus én de loondoorbetaling niet vergoed, én u moet tijdelijke mensen inhuren én voor hen ook nog eens een hogere WW-premie betalen. Dat is niet te doen. Het is ook niet fair om via die premiedifferentiatie in de WAB ondernemers onder deze omstandigheden financieel te straffen omdat zij flexkrachten inzetten. Ze hebben geen keus.

Een goed punt in het pakket is overigens nog dat de garantieregelingen worden verlengd

Golfstart heeft 1.500ste boeking behaald!
Ook in het najaar is er voldoende animo voor het aanbod op Golfstart. Gisteren hebben we de 1.500ste boeking via het platform binnen gekregen. De website wordt veelvuldig bezocht alleen het aanbod is minder. Golfstart kan nog steeds veilig onder de geldende voorwaarden, namelijk de groep opdelen in groepjes van 4 personen. Wouter Voskamp van Haarlemmermeersche Golf Academie geeft hier een aantal tips hoe u het beste met de maatregel om kan gaan.

Zorg dat u de beginnende sporters niet mist en zet jouw lespakket online via clubbase.

Workshop behoud van nieuwe golfers
Morgen staat de workshop ‘Behoud van nieuwe golfers’ op de agenda om 16.00 uur.
De afgelopen maanden hebben we een flinke stijging in het nieuwe aantal golfers, hoe behouden we die? Ook vertellen twee golfclubs over hun succesvolle behoud-programma. Klik hier voor meer informatie / aanmelden.