Update Golfbranche & Corona – 26 november 2021 (Update NVG, NGF)

Beste mensen,

Het demissionaire kabinet heeft vanavond aanvullende coronamaatregelen bekendgemaakt, waaronder een ‘avondlockdown’ die ook voor sport geldt. De nieuwe maatregelen gaan aanstaande zondag (28 november) in, zullen minstens drie weken van kracht zijn en vormen een aanvulling op de bestaande maatregelen. In deze update zetten we op een rij wat de strengere maatregelen voor golf betekenen.

– Sportlocaties (binnen en buiten), de horeca en niet-essentiële winkels (zoals golfshops) moeten de deuren sluiten tussen 17.00 uur en 5.00 uur. Dit betekent dat elke golfbaan (inclusief drivingranges, oefenfaciliteiten, sportkantines/clubhuizen en horecafaciliteiten) tussen 17.00 en 5.00 uur gesloten moet zijn. Anders gezegd: na 17.00 uur mag er op sportlocaties niet meer gesport worden dus na 17.00 uur mag op een golflocatie niet meer gegolft/getraind/geoefend/gelest worden. (Alleen voor topsporters gelden er na 17.00 uur uitzonderingen.) Golfbaanhoreca mag na 17.00 uur wel bezorgen.
– 1,5 meter afstand houden is vanaf zondag ook verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Dit geldt dus voor horeca op golfbanen, want hier is placeren verplicht (naast een coronatoegangsbewijs voor mensen van 18 jaar en ouder). De verplichting om 1,5 meter afstand te houden in horeca heeft effect op het aantal bezoekers, er kunnen minder mensen binnen zijn. Wij zoeken nog uit of 1,5 meter afstand in de horeca ook verplicht is voor mensen uit hetzelfde huishouden; we laten dit zo snel mogelijk weten.
– Voor ‘publieke locaties’ (bijvoorbeeld de receptie of de hal of vergaderruimte in een clubhuis) geldt ook de verplichting dat men 1,5 meter afstand houdt. Er kunnen dus minder mensen binnen zijn.
– Bij het verplaatsen binnen een locatie waar een coronatoegangsbewijs (CTB) geldt (bijvoorbeeld het clubhuis en restaurant) is het dragen van een mondkapje verplicht.
– Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’.

Vanwege de nieuwe maatregelen zal het kabinet het steunpakket fors uitbreiden. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid.

Met de avondlockdown en de andere nieuwe maatregelen wil het kabinet een daling in de coronacijfers bereiken, omdat de druk op de zorg in een kritieke fase is beland.

Vooral de horeca en binnensport worden geraakt door de nieuwe, strenge maatregelen. NOC*NSF en POS hebben ervoor gepleit dat sport uitgezonderd zou worden van de avondlockdown, want sport is cruciaal voor de gezondheid en weerbaarheid van onze samenleving. Maar het kabinet wil op dit moment zo min mogelijk onderscheid maken tussen verschillende sectoren en ook geen onderscheid maken tussen verschillende sporten. In gesprekken met de overheid krijgt de sport complimenten voor de algemene inzet bij het creëren van een veilige omgeving gedurende de pandemie. Maar zoals eerder deze week gemeld heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus aangegeven dat de naleving van de controle op het coronatoegangsbewijs in sportkantines/clubhuizen te wensen overlaat. Daarom roepen we op om prioriteit te geven aan CTB-controles in clubhuizen en andere binnenruimtes op golfbanen.

Ook is het belangrijk dat we golfers erop wijzen dat de verplichting om 1,5 meter afstand te houden aanstaande zondag wordt uitgebreid (zie de bulletpoints bovenaan dit bericht). We adviseren om op drukke plaatsen eenrichtingsverkeer aan te brengen zodat het makkelijker is 1,5 meter afstand te houden. Maak ook gebruik van de poster “Houd 1,5 meter afstand”. Bij de golfbeoefening zelf (spelen/trainen/oefenen/lessen) is 1,5 meter niet verplicht, maar wel een dringend advies.

Vanzelfsprekend blijft het ook belangrijk om golfers bij herhaling op de basisregels wijzen, zoals “was vaak en goed je handen” en “blijf thuis bij klachten”. Deze richtlijnen gelden voor iedereen, ook voor personen met een CTB. De basisregels helpen volgens de overheid aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

Naleving van de ‘coronaspelregels’ op golfbanen is in ieders belang. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat golf toegestaan blijft en dat de strenge avondlockdown voor alle sporten zo snel mogelijk opgeheven wordt.

Als er vragen zijn over de nieuwe of bestaande maatregelen, dan vernemen wij het graag.