Update Golfbranche & Corona – 24 november 2021 (Update NVG, NGF)

Beste mensen,

Corona & Golf
De 1,5 meter afstand is inmiddels weer, waar mogelijk, verplicht gesteld. Tot vandaag gold dit als een dringend advies.

De gevolgen voor de golfsport kort op een rij:

  • Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 afstand tot volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar.
  • Attendeer golfers op de 1,5 meter. We adviseren om op drukke plekken eenrichtingsverkeer aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan communicatie/eenrichtingsverkeer van/naar de parkeerplaats richting het clubhuis, van het clubhuis naar de driving range, naar de eerste tee et cetera.
  • Organiseer in de golfshop, als deze los staat van het clubhuis, een duidelijke routing met een advies voor eenrichtingsverkeer om zo de 1,5 meter afstand te bewaken.
  • De 1,5 meter afstand is niet verplicht waar een coronatoegangsbewijs verplicht is. Een coronatoegangsbewijs moet gevraagd worden als mensen het clubhuis in alle gevallen betreden. Als een golfronde buiten aangemeld kan worden, dan is dus de 1,5 meter regel van toepassing. Zie bullet hieronder.
  • Voor afhalen is het coronatoegangsbewijs niet verplicht, daar geldt dan een mondkapjesplicht. Het is belangrijk dat het afhaalpunt dan wel gescheiden is van de plek waar personen komen met een coronatoegangsbewijs.
  • De 1,5 meter afstand is niet verplicht bij het sporten als dat niet anders kan. Attendeer golfers bij het beoefenen van de sport wel op de 1,5 meter regel, zowel bij een golfronde als bij groepslessen. Golf is de perfecte anderhalvemeter sport dus waar mogelijk is het belangrijk dat golfers hier rekening mee houden.
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen 1,5 afstand te houden.
  • Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen 1,5 afstand te houden tot elkaar.
  • Download hier de poster ‘houd 1,5 meter afstand’
  • Dit weekend heeft Minister Grapperhaus laten weten dat de naleving van de CTB-controle in met name sportkantines enorm achterblijft. In 35% van de gevallen wordt niet gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. We willen iedereen vragen hier extra alert op te zijn.

Als het mogelijk is om vanuit buiten aan te melden is dus een coronatoegangsbewijs niet verplicht. Ook is 1,5 meter afstand tijdens het sporten niet verplicht alleen in de buitenruimte waar de sport niet beoefend wordt (zie bullet 2). Nogmaals, golf leent hier zich goed voor dus ons advies is om golfers hier wel op te attenderen.

Bekijk hier onze FAQ: https://www.ngf.nl/caddie/baanmanagement/corona

Registratieplicht landbouwvoertuigen
Zoals waarschijnlijk door jullie vernomen moeten landbouwvoertuigen op kenteken worden gezet. We hebben hierover meerdere malen contact gehad met Stichting Handicart en de RDW. Hierbij de belangrijkste informatie.

Door de RDW, na telefonisch contact, wordt bevestigd dat golfbuggy’s buiten de registratieplicht vallen. Aan de andere kant worden golfbuggy’s expliciet genoemd als kentekenplichtig op de site van de RDW. De onduidelijkheid komt onder andere door de definitie van “openbare weg”. Volgens de RDW behoort ook eigen terrein van een golfbaan snel tot de “openbare weg”, zie hier voor meer informatie. In dat geval zouden buggy’s kentekenplichtig zijn. Bij niet openbaar terrein kun je stellen dat registratie niet nodig is. Wij zoeken het verder uit hoe het zit met de golfbuggy’s onder andere in samenwerking met de Stichting Handicart.

Onderhoudsmachines, -voertuigen en handicarts
Als onderhoudsmachines, -voertuigen en handicarts nog niet op kenteken zijn gezet, dan is ons advies om alles dit jaar op kenteken te zetten. Dit kan redelijk eenvoudig vóór 1 januari, daarna is ook een keuring van het voertuig nodig. Ga naar de RDW voor de registratie. Het is zoals hierboven gemeld nog grijs gebied of handicarts op niet openbaar terrein geregistreerd moeten worden.

Mochten er vragen zijn dan vernemen wij het graag.