Update Golfbranche & Corona – 14 september 2021 (Update NVG, NGF)

Beste mensen,

In de persconferentie van vanavond heeft het demissionaire kabinet goed nieuws bekendgemaakt: 1,5 meter afstand houden is vanaf zaterdag 25 september niet langer een verplichting. Maar tegelijk is een nieuwe horde opgeworpen, want voor een bezoek aan de horeca – ook de horeca op golflocaties – is per 25 september een coronatoegangsbewijs* verplicht. Die verplichting is van toepassing voor iedere horecagast vanaf 13 jaar en geldt zowel binnen (het restaurant) als buiten (terrassen) en met én zonder vaste zitplaats.

De wijziging van de coronamaatregelen voor golf kort samengevat:

  • Om te golfen of te oefenen is geen coronatoegangsbewijs nodig en het is op de golfbaan niet verplicht 1,5 meter afstand te houden.
  • Op het terras en in het restaurant is het per 25 september ook niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Maar golfers en andere gasten mogen het terras en het restaurant alleen betreden met een coronatoegangsbewijs. Bij gasten vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.
  • Een coronatoegangsbewijs hoeft echter niet verplicht te worden bij een afhaalbalie (take-away van eten en drinken). Er mag bij de balie geen consumptiegelegenheid geboden worden. Wie afhaalt mag het eten of drinken niet ter plekke nuttigen.
  • De horeca kan weer op maximale capaciteit open, maar er geldt nog steeds een verplichting om gesloten te zijn tussen 00.00 en 06.00 uur.
  • Ook voor alle evenementen, binnen én buiten, is een coronatoegangsbewijs verplicht. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers.
  • De basisregels ‘handen wassen’, ‘geen handen schudden’, ‘thuisblijven bij klachten en testen’ blijven gelden vanaf 25 september, voor iedereen. Maar de basisregel ‘verplicht 1,5 meter afstand houden’ verandert in een dringend advies van de overheid om afstand te houden.

De wijziging van de coronamaatregelen vergt een nieuwe aanpak om golf een veilige sport te houden. Wij adviseren dat de horecamanager/-pachter en de club/baan goede afspraken met elkaar gaan maken over een praktische invulling van de horecaregels waaraan we ons moeten houden. Wij zullen samen met jullie op zoek gaan naar slimme manieren om dit werkbaar te maken.

We adviseren om, indien mogelijk, een afhaalbalie in te richten, waar iedereen terecht kan. Wij willen als golfsport niemand uitsluiten. We sluiten ons ook aan bij het verzoek van de overheid om elkaar de ruimte te geven en rekening te houden met elkaars wensen. Mocht een golfer 1,5 meter afstand willen houden, dan dienen we deze wens te respecteren.

Ongetwijfeld zullen er de komende dagen vragen rijzen over de wijziging van de coronamaatregelen per 25 september. Aarzel niet om je vraag te stellen, wij zullen dan proberen zo snel mogelijkheid duidelijkheid te geven. Op korte termijn zullen we nader berichten over implicaties van de nieuwe horecaregels.