Sportclubs moeten tot en met 6 april de deuren sluiten, NGF Competitie afgelast

Dit is een gezamenlijk bericht van de NGF, NVG, NGA en PGA Holland.

Nieuwe overheidsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote consequenties voor de maatschappij en ook voor golf. Sportclubs moeten tot en met 6 april de deuren sluiten en al bestaande maatregelen worden tot die datum verlengd. Dit betekent onder meer dat de NGF Competitie in 2020 niet gespeeld kan worden.

Sportclubs dicht
De ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Arie Slob (Onderwijs) hebben zondagmiddag bekendgemaakt dat scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs vanaf maandag gesloten moeten blijven om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Alle al bestaande maatregelen worden tot en met 6 april 2020 verlengd.

Banen
De maatregelen van de overheid laten er geen misverstand over bestaan dat alle clubhuizen op golfbanen de deuren moeten sluiten. Wij adviseren clubs vooralsnog om ook de banen tot en met 6 april te sluiten. Vooralsnog gaan we er namelijk vanuit dat dit bedoeld wordt met de bepaling dat sportclubs de deuren moeten sluiten, mede omdat de overheid oproept om sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen en om bijvoorbeeld anderhalve meter afstand tot andere personen te bewaren.

Georganiseerde en/of groepsactiviteiten
Afgelopen week al heeft de NGF na een oproep van de overheid al alle georganiseerde en/of groepsactiviteiten in maart afgelast. Dat is nu uitgebreid voor alle NGF-activiteiten tot en met 6 april. In navolging van NOC*NSF beveelt de NGF dringend aan dat clubs en banen ook alle georganiseerde en/of groepsactiviteiten annuleren, waar die ook gehouden worden. Georganiseerde en/of groepsactiviteiten zijn bijvoorbeeld golflessen, clinics, (oefen)wedstrijden en trainingen, maar ook overleggen, vergaderingen, diners en vieringen.

NGF Competitie
De NGF heeft na de aankondiging van deze nieuwe overheidsmaatregelen besloten om de voorjaarscompetitie voor 2020 af te gelasten. Door de nieuwe maatregelen is het niet meer haalbaar om de competitie in 2020 te laten plaatsvinden. De hoofdklasse zou eigenlijk aanstaande zaterdag al beginnen en de Dames Dinsdag Competitie op 31 maart. Die wedstrijden zijn afgelopen donderdag al afgelast in navolging van adviezen van de overheid en NOC*NSF. De hoop is dat de NGF Najaarscompetitie wel kan doorgaan.

Meewerken
De NGF, NVG, NGA en PGA Holland willen geen enkel risico nemen waar de gezondheid van golfers en andere mensen in het spel is en daarom is het verstandig dat golfbanen vooralsnog gesloten worden. Alle golfbanen en -clubs worden met klem opgeroepen om vanuit diezelfde gedachte te handelen, om de verboden van de overheid na te leven en de adviezen op te volgen. De NGF, NVG, NGA en PGA Holland benadrukken dat het belangrijk is dat de golfsector er alles aan doet om bij te dragen aan indamming van het coronavirus.

Onderhoud
Mede omdat het groeiseizoen begint is het belangrijk dat het onderhoud van golfbanen doorgaat. Greenkeepers worden daarbij opgeroepen om alle gezondheidsadviezen van het RIVM in acht te nemen, maar ook de adviezen van de overheid (bijvoorbeeld het verminderen van sociale contacten en het bewaren van afstand tot andere personen.

De berichtgeving over corona wordt voortdurend geactualiseerd. Houd deze pagina (ngf.nl/corona) daarom dagelijks in de gaten. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met de NGF, NVG, PGA Holland of NGA.

Adviezen RIVM
Het blijft belangrijk dat clubs en banen de belangrijkste ROVM-adviezen onder de aandacht brengen van hun leden, ook al zijn de clubhuizen sowieso voorlopig gesloten.

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Geen handen schudden
Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger?
Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?
Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

(Deze informatie hierboven kan in de loop der tijd aangepast worden; raadpleeg daarvoor deze pagina van rivm.nl.)

Meer informatie over het coronavirus lees je op de website van het RIVM. Indien er sprake is van een actieve besmetting op jouw vereniging, neem dan contact op met de nationale corona-infolijn (0800-1351). Breng ook de NGF en NVG op de hoogte.