Recordopkomst Nationaal Golf Congres

Recordopkomst Nationaal Golf Congres

Een recordaantal vertegenwoordigers van clubs en banen heeft woensdag het Nationaal Golf Congres & Beurs bezocht. Het thema van de jaarlijkse bijeenkomst was ‘golfgeluk’. Ruim 350 mensen bezochten het Nationaal Golf Congres dat dit jaar in Spant! Congrescentrum in Bussum werd gehouden. De bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd door de NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties), de NGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie) en de PGA Holland (de belangenorganisatie voor professionals). Onder de bezoekers waren clubbestuurders, managers, exploitanten, greenkeepers, teaching pro’s, partners en toeleveranciers.

ONTWIKKELINGEN IN DE GOLFMARKT
Zoals gebruikelijk begon het congres met een presentatie over golf in Nederland door NGF-directeur Jeroen Stevens en NVG-directeur Lodewijk Klootwijk. Uit cijfers van 2017 blijkt dat het aantal golfronden en spelers ten opzichte van eerdere jaren vrij stabiel is. Maar net als vorig jaar kon NVG-directeur Lodewijk Klootwijk een groei van het aantal 9-holes ronden melden. Ongeveer 60% van alle ronden is nu een 9-holes ronde, zo blijkt uit de cijfers die gebaseerd zijn op de data van zo’n 70 golfbanen.

KLANTTEVREDENHEID
Cijfers van het enquêtesysteem Players 1st tonen aan dat de ‘net promotor score’ het afgelopen jaar is gestegen, van 25% in 2016 naar 27% in 2017. Dat wijst op een grotere tevredenheid bij golfers, maar het heeft er ook mee te maken met het feit dat steeds meer clubs en banen klantonderzoek doen via Players 1st. Ruim 70 banen en clubs werken nu met dit klanttevredenheidsprogramma dat veel inzicht geeft in wat leden en gasten belangrijk vinden.

Lodewijk Klootwijk: ‘We hebben alles bij elkaar een goed jaar gehad, het herstel van de golfindustrie zet zich voort’.

NVG-directeur Klootwijk meldde vooral goed nieuws maar waarschuwde ook dat golfbanen en -clubs niet achterover kunnen gaan zitten: ‘We hebben alles bij elkaar een goed jaar gehad, het herstel van de golfindustrie zet zich voort. De omzet stijgt, het aantal verkochte greenfees stijgt en ook het aantal bedrijfsevenementen zoals clinics en toernooien. Maar er zijn nog steeds banen waar het water tot aan de lippen komt.’

NGF-directeur Jeroen Stevens maakte bekend dat er in 2017 ongeveer 20.000 golfers zijn gestopt en 18.000 nieuwe golfers bij zijn gekomen. ‘Een daling van ongeveer een half procent en dat is in lijn met de afgelopen jaren’, aldus Stevens. De gestopte golfers zijn in het algemeen spelers met een hogere handicap. Dat benadrukt het belang van het gezamenlijke doel dat de NGF, NVG en PGA Holland hebben: meer golfers die vaker spelen. Als het golfniveau van spelers toeneemt, dan vergroot dat de kans dat ze voor de golfsport behouden blijven.

‘Een daling van ongeveer een half procent en dat is in lijn met de afgelopen jaren’, aldus Stevens.

TAL VAN INSPIRATIE WORKSHOPS
Het Nationale Golf Congres werd voortgezet met presentaties over golfgeluk (klantgeluk voor golfers) en educatieve workshops en masterclasses. De volgende onderwerpen werden onder meer in de workshops behandeld: het golfgeluk verhogen met behulp van Players 1st, de rol van een vereniging en een exploitant, het in- of uitbesteden van de horeca, het aantrekken van buitenlandse golftoeristen naar Nederland, de kracht van familiegolf, gezamenlijke inkoop door golfbanen, een gecombineerde aanpak van golfschool, baan en club, het optimaliseren van de wedstrijdkalender en de voorbereiding van golfbanen op een verbod van gewasbeschermingsmiddelen. Binnenkort zullen de presentaties beschikbaar worden gesteld op www.nationaalgolfcongres.nl.

(bron: ngf.nl)