Platform Ondernemende Sportaanbieders biedt EZK 6 protocollen aan voor verantwoorde heropening van de sport

Op 16 april heeft het Platform Ondernemende Sportaanbieders een algemeen protocol voor de heropening van sport aangeboden bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vergezeld van specifieke protocollen voor 6 verschillende sporten. De Paardensport, Fitness, Klimsport, Zwemsport, Squash, en Golf zijn de sporten die zich uitgebreid hebben voorbereid met protocollen voor medewerkers, ondernemers en vooral sporters om weer verantwoord te kunnen gaan sporten.

De actie wordt ondersteund door Prof. Dr. M.J.M. (Mai) Chin A Paw, Sociale Geneeskunde VU Amsterdam: “Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid: Bewegen helpt om de kans te verkleinen op hoge bloeddruk, hart- en vaatzieken, longklachten, depressie, suikerziekte en vele andere chronische aandoeningen. En meer specifiek voor Corona: lichaamsbeweging stimuleert je immuunsysteem, verbetert de conditie van hart en longen, verbetert je humeur en vermindert gevoelens van angst en stress.

Voor kinderen is lichaamsbeweging essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling. Ik pleit er dan ook voor dat sportaccommodaties zo snel als mogelijk weer op een verantwoorde manier worden geopend. De opzet van het Platform Ondernemende Sportaanbieders is een goed initiatief hiervoor.”

Er is ook brede steun voor het initiatief vanuit de FNV: Hanan Yagoubi, bestuurder FNV zegt: “Gelet op de inhoud van het protocol, dat voorziet in uitgebreide regels en instructies waaraan sporters en medewerkers zich dienen te houden en die gebaseerd zijn op de RIVM-richtlijnen, onderteken ik het protocol graag. Het kan ertoe bijdragen dat wordt toegestaan dat deze sporten onder voorwaarden weer beoefend mogen worden.”

Het algemene protocol voor de sport is in samenwerking tot stand gekomen met de bij het POS aangesloten brancheorganisaties in de sport, MKB-Nederland, het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, FNV en in afstemming met NOC*NSF. Het protocol wordt medeondertekend door de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie en de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie.

De volgende brancheorganisaties hebben een protocol opgesteld: FNRS (Ruitersportcentra), NL Actief (Fitness), Branchevereniging Klimsport, WIZZ (Zwembaden), SBN (Squash), NVG (Golf).  De protocollen zijn hier te vinden.

Het platform ondernemende sportaanbieders is een samenwerking van inmiddels 11 organisaties in de sport die allemaal ondernemende sportaanbieders vertegenwoordigen. Zonder lockdown sporten ca. 6 miljoen Nederlanders regelmatig bij ondernemende sportaanbieders.

Voor toelichting: bel Lodewijk Klootwijk 0619616624
Meer informatie over het POS is te vinden op www.ondernemendesportaanbieders.nl