Jannes Landkroon, voorzitter NGA, over aanpassen baanonderhoud in coronatijd

Het zijn gekke tijden, dat weten we allemaal en dat voelen we allemaal. Vanuit het perspectief van een greenkeeper zijn het ook vreemde tijden. Ik merk zelf dat bij al mijn werkzaamheden om de 20 seconden opkijk of ik golfers moet doorlaten. Dit blijkt na 19 jaar greenkeeping zo ingebakken te zitten dat ik het er niet uit krijg. Een beroemd filosoof (nr14) zei ooit “ellek nadeel heb ze voordeel” en zo is het. Werkzaamheden gaan bijna 2x zo snel op een baan die leeg is.

Dit is een voordeel mits er natuurlijk vrijstelling is van de gemeente om het onderhoud gewoon te continueren.

Het vergt ook inlevingsvermogen en creativiteit van de hoofdgreenkeeper. Het is zijn of haar verantwoordelijkheid om naast het gedegen onderhoud plegen ook na te denken over kosten besparen en kapitaliseren op hetgeen golfers in de baan hebben. Ik hoor nu van veel hoofdgreenkeepers dat ze werk, wat ze normaal uitbesteden omdat dat sneller is, nu zelf uitvoeren. “het duurt wel langer maar het bespaart geld en we hebben toch tijd over”. Tijd over? Hoor ik je denken. Ja nu er geen golfers te zien zijn, kan de maaifrequentie drastisch omlaag, de bunkers hoeven niet geharkt, drivingrange niet geraapt, holes niet verstoken, enz. enz. Ik hoor ook veel dat er klussen naar voren worden geschoven. Zo durf ik te wedden dat er nog nooit een april is geweest waarin er zoveel geprikt/belucht is als deze.

Een ander voordeel voor greenkeeping, dat ik afgelopen weken langzaam zag ontstaan is dat opeens greenkeeping weer even extra op de radar kwam. Doorgaans is greenkeeping een eigen “BV” binnen de golfbaan. Een mini bedrijfstakje dat op de achtergrond draait en zodra ze op de voorgrond aanwezig zijn, is er iets aan de hand. Dan komt de hoofdgreenkeeper met een investeringsvoorstel of een storing aan wat dan ook. Nu golf getroffen wordt door de corona maatregelen leek het er even op dat greenkeeping ook moest stoppen. Ik sprak een hoofdgreenkeeper die zei “mijn manager die zich normaal niet zo om ons bekommerd had nu paniek in zijn ogen. Het idee van een niet onderhouden baan gaf hem veel stress”.

Het is een verschrikkelijke periode voor iedereen. Ook greenkeeping is aangedaan door wat er allemaal gebeurt in de wereld. Niets is zeker meer behalve dat we niet bij de pakken neer moeten zitten. Wie zijn hoofd laat hangen ziet de mogelijkheden op de horizon niet. Op een gegeven moment zal alles weer opgang komen en dan geeft het een gerust gevoel te weten dat uw greenkeeping op de zaak gepast heeft.

Met vriendelijke groet,
Jannes Landkroon

Voorzitter NGA