GOLFGO: online starttijd reserveren


De NGF en de NVG hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een digitaal platform waarmee golfers een starttijd kunnen reserveren. Met GOLFGO kan de golfer op heel veel golfbanen in Nederland een starttijd reserveren.

In verband met de coronacrisis is het tot 20 mei voorlopig niet mogelijk voor volwassenen om een starttijd te boeken. Door jeugdgolfers (18 jaar en jonger) kan er via GOLFGO wel al een starttijd geboekt worden.

Wat is GOLFGO?
GOLFGO is een online reserveringsplatform voor golfers om met een paar handelingen eenvoudig op mobiel, tablet of desktop een starttijd te reserveren. Met dit platform willen de NGF en NVG de golfer helpen om de weg naar de golfbaan beter te vinden.

GOLFGO is geïntegreerd in de app GOLF.NL en in de website van GOLF.NL. Golfers zoeken in GOLFGO eenvoudig op de naam van een golfbaan of een plaatsnaam in Nederland waar ze willen golfen. Daarna vullen ze hun overige wensen (aantal personen, aantal holes, speeldatum, tijdstip) in en een passend golfaanbod verschijnt, gebaseerd op de beschikbaarheid bij golfbanen. De golfer kiest vervolgens een beschikbare starttijd bij de gewenste golfbaan uit en bevestigt de reservering. Je kunt als golfclub of -baan zelf de vanaf-prijzen van jouw 9- of 18-holes rondes invullen, zodat golfers ook weten wat de kosten voor een rondje golf op jouw golfbaan zijn.

In 2020 is GOLFGO kosteloos te gebruiken

Leden en greenfeespelers
Het reserveringsplatform is in eerste instantie bedoeld voor greenfeespelers. Door het Coronavirus is het platform nu ook te gebruiken voor clubleden omdat online reserveren onderdeel wordt van het corona-golf-protocol en een verplichting is als de golfbanen weer opengaan. Golfers kunnen via hun account van de app GOLF.NL eenvoudig een reservering maken. Ook zonder account (ter bevordering van laagdrempeligheid) kan er een reservering gemaakt worden.

Starttijden zelf bepalen
Golfclubs en -banen kunnen zelf bepalen welke starttijden er worden aangeboden op het platform van GOLFGO. Reserveringen komen automatisch binnen bij de golfbaan. De golfer die heeft gereserveerd krijgt automatisch een bevestigingsmail in zijn/haar mailbox. Golfers die willen annuleren, of hun reservering willen wijzigen moeten op dit moment nog contact opnemen met de betreffende golfbaan. De golfclub of -baan past de reservering aan, of haalt deze uit het systeem.

Alle golfbanen zichtbaar
In het systeem van GOLFGO staan alle golfbanen van Nederland. Ook de golfbanen die (nog) niet online te reserveren zijn, die geen beschikbaarheid hebben aangegeven in GOLFGO, of die volgeboekt zijn. Hiervan wordt het telefoonnummer getoond zodat een golfer alsnog kan informeren naar een mogelijke starttijd. Op deze manier heeft de golfer een compleet overzicht. Inmiddels hebben 80 golfbanen aangegeven mee te willen doen aan GOLFGO, waarvan er 15 online staan omdat zij jeugdgolf starttijden faciliteren. Zodra de corona-situatie het toestaat worden de golfbanen waar volwassenen hun starttijden kunnen reserveren getoond.

Kosten
Het doel van GOLFGO is om het aantal gespeelde golfrondes in Nederland te verhogen. Het uitgangspunt is dat het systeem zichzelf kan bedruipen; er is geen winstoogmerk. Ieder jaar wordt de winst- en verliesrekening van deze entiteit aan de deelnemende banen getoond. Dit geeft inzicht in de kosten en de opbrengsten door de greenfeespelers.

In verband met de Coronacrisis is het platform voor golfclubs en -banen de rest van het jaar 2020 gratis. Na de gratis introductieperiode wordt er gestart met een kostprijs van € 1,- per greenfeespeler (excl. btw). Dit wil zeggen: als een speler een flight boekt voor twee personen dan bedragen de kosten voor de baan/club € 2,- (excl. btw). De prijs is hetzelfde voor 9 holes of 18 holes. Als het aantal reserveringen groeit en de kosten omlaag gaan, zoals wij verwachten, dan kan dit bedrag in de loop der jaren dalen.

De NGF en NVG zijn het eens over hoe zijn hierin samenwerken. De exploitatie van het systeem wordt ondergebracht in een gezamenlijke entiteit waarvan de NGF en NVG ieder voor 50% eigenaar zijn. Bij deelname wordt er met jou, de golfclub of -baan, ook een overeenkomst gesloten.

Uitbreiding toekomst
Technologie biedt zeer veel mogelijkheden, maar GOLFGO start met de meest belangrijke functie, namelijk het reserveren van starttijden. In de toekomst kunnen functionaliteiten aan GOLFGO worden toegevoegd. Gedacht kan worden aan:

  • Het aansluiten van andere softwaresystemen
  • Een betalingsmodule (om ‘no shows’ tegen te gaan)
  • Annuleren en wijzigen van reserveringen door de golfer
  • Koppelen van andere activiteiten aan de reservering, bijvoorbeeld een lunch of diner

De werking van het platform, nu en in de toekomst, wordt mede bepaald door de mogelijkheden van het eigen reserveringssysteem waar je als golfclub of -baan mee werkt.

Promotie GOLFGO
GOLFGO is benaderbaar via homepage van GOLF.NL en geïntegreerd in de app GOLF.NL (188.000 accounts).
GOLFGO is bereikbaar via de app. Let op! Je moet wel de nieuwste versie downloaden in de AppStore.

Er worden in de komende periode verschillende acties ondernomen om het platform onder de aandacht van de golfers te brengen. Denk dan naast de verschillende uitingen van GOLF.NL (website, app, Special en Magazine) aan nieuwsbrieven, social media, promotievideo’s, Google Adwords en bladen zoals Golfers Magazine.

Reserveringssysteem koppelen
GOLFGO is via zogenaamde API’s gekoppeld aan de IntoGolf channelmanager (ICM). Dit is een centraal systeem waar verschillende clubreserveringsystemen op kunnen worden aangesloten. Intogolf is gekozen als softwareleverancier van de API. Hun software zorgt ervoor dat de reserveringssystemen van de banen (bijvoorbeeld E-Golf4U, Club Prophet Systems, Intogolf) gekoppeld worden aan GOLFGO. Op dit moment zijn Intogolf en E-Golf4U gekoppeld en op aanvraag kunnen later ook andere softwareleveranciers gekoppeld worden.

Wil je deelnemen aan GOLFGO maar maakt jouw golfbaan gebruik van een ander softwaresysteem? Neem contact op met je huidige softwareleverancier, maar bedenk dat hier (extra) kosten voor in rekening gebracht kunnen worden. Dit is afhankelijk van de overeenkomst die je hebt met de leverancier.

Caddie
GOLFGO maakt deels gebruik van de data en gegevens die golfclubs en -banen invullen in Caddie (vroeger waarkanikgolfen.nl). Controleer of de gegevens van jouw golfclub of -baan nog up-to-date zijn door in te loggen op Caddie.

Meld je aan en voeg je starttijden toe
Als je geen online reserveringssysteem hebt of een systeem hebt dat nog niet is aangesloten, dan kan je ook handmatig via een Excel-bestand starttijden uploaden in het systeem van GOLFGO. Je doet dit eenvoudig via de channelmanager van het systeem zodat iedere golfbaan via GOLFGO reserveerbaar is voor golfers. Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de lancering van GOLFGO jouw softwareleveranciers op de hoogte te brengen zodat deze kan koppelen met GOLFGO. Alle golfclubs en -banen in NL worden per mail ingelicht over het platform.

Wilt je jouw golfbaan of -club aanmelden voor GOLFGO en heb je hulp nodig bij het aansluiten van jouw golfbaan? Stuur dan een mail naar sv@nvg-golf.nl.