Update Golfbranche & Corona – 28 mei 2021 (update NVG, NGF)

Beste mensen,

Goed nieuws. Het kabinet heeft op basis van de dalende coronacijfers bekendgemaakt dat stap 3 van het openingsplan vijf dagen eerder wordt gezet: op zaterdag 5 juni in plaats van woensdag 9 juni. Dat betekent onder meer dat de restaurants/clubhuizen op golfbanen vanaf 5 juni weer open mogen! Daarnaast mogen de kleedkamers en douches ook weer open.

Stap 3 houdt in namelijk in dat horeca weer gasten mag bedienen, onder voorwaarden. En hier vallen ook de restaurants op golfbanen onder. Wij hebben ervoor gepleit dat sporthoreca in stap 3 meteen gelijkgesteld wordt aan gewone horeca en dat is het geval.

De belangrijkste voorwaarden voor restaurants:
-Er mogen maximaal 50 gasten binnen, met reserveringen en met vaste plaatsen. Reserveren kan ter plekke.
-Het restaurant/clubhuis mag tot 22.00 uur open blijven. Ook mag tot dat tijdstip alcohol worden verkocht.

Zoals gezegd mogen ook de kleedkamer en douches vanaf 5 juni weer open. Als legionellavorming in de afgelopen periode niet is voorkomen, dan is het nu heel belangrijk om rekening te houden met legionellagevaar! Spoel bij het “opnieuw” in gebruik nemen van de accommodatie grondig de kranen en douches door om het water te verversen. Het verstandigste is om dit te doen met water met een hoge temperatuur (advies: 80 graden).

Vanaf 5 juni zijn ook de voorwaarden voor sporten buiten en binnen weer iets versoepeld. Voor golfers van 18 en ouder verandert er nu nog niets, maar jeugd tot en met 17 jaar mag vanaf 5 juni weer nationale wedstrijden spelen. Publiek is nog steeds niet toegestaan. (Wat betreft de NGF jeugdcompetitie: al op 12 mei is besloten om deze competitie te verplaatsen naar het najaar. Dat besluit blijft staan, omdat er aan de jeugdcompetitie ook spelers van 18 t/m 21 meedoen.)

Meer details over de versoepelingen vanaf 5 juni melden we zodra die bekend zijn. Het NOC’NSF-protocol en het golf- en horecaprotocol worden a.s. maandag aan het eind van de dag geactualiseerd. We houden u op de hoogte.

Steunpakket verlengd
Op donderdag maakte het kabinet bekend dat de bestaande steunregelingen voor bedrijven en zelfstandigen (TOZO, NOW en TVL) met drie maanden verlengd worden. Bedrijven en zelfstandigen kunnen dus ook in het derde kwartaal aankloppen bij de overheid. Ook is de terugbetaling van belastingschulden aangepast. Lees hier meer.

TASO-Q1 en TVS-Q1
Op 14 mei is de regeling voor de TASO en de TVS voor Q1 2021 gepubliceerd. Via de TASO (tegemoetkoming amateursportorganisaties Covid-19) kunnen sportverenigingen compensatie aanvragen voor de geleden schade door de coronamaatregelen. De TVS (tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties Covid-19) is bedoeld om de verhuurders te compenseren die de huur voor amateursportorganisaties hebben kwijtgescholden. Sinds 17 mei kunnen aanvragen worden ingediend via de website van DUS-I. Op een aantal punten zijn de beide regelingen verruimd ten aanzien van het vorige kwartaal. Kijk hier voor een verdere toelichting op de TASO- en TVS-Q1.

NOW-5
Voor de vijfde maal kunnen werkgevers die te maken hebben met een omzetverlies van tenminste 20% in drie aaneengesloten maanden, op grond van de NOW, bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit kan tot en met 30 juni 2021 onder bepaalde voorwaarden. Lees hier meer.

Mochten er vragen zijn dan vernemen wij het graag.