Duurzaam! Golf

Dit is niet vreemd. De golfsport is eeuwen geleden ontstaan als sociaal, sportief tijdverdrijf in het natuurlijke landschap. Duurzaamheid zit in het DNA van de golfsport.
Golf heeft de unieke eigenschap dat het sportbeleving verbindt met de beleving van het natuurlijke landschap. De golfer speelt tegen de baan en moet omgaan met de natuurlijke elementen en de hindernissen die het golflandschap hem biedt.
Een golfbaan met een hoog natuurlijk c.q. landschappelijk karakter scoort hoog bij de golfers als het gaat om spelplezier. Dat is de reden dat beheerders intrinsiek gemotiveerd zijn om de golflandschappen, waarvoor zij verantwoordelijk zijn, op een verantwoorde en duurzame wijze te beheren.
Sportveldbeheer - landschapsbeheer
Kwaliteitszorgsysteem Committed to Green
- landschap & biotopen
- water
- energie
- milieukwaliteit
- ketenbeheer
- mens & samenleving.
Naast het stappenplan dat het Committed to Green-programma beheerders biedt om de beheerpraktijk te toetsen met wet- en regelgeving, daagt het programma beheerders uit om planmatig met continue verduurzaming van het beheer van de gehele accommodatie aan te gang te gaan. De geïntegreerde aanpak van het systeem brengt daarbij in de beheerorganisatie het strategisch niveau (bestuur), managementniveau en uitvoerende niveau greenkeeping/baanonderhoud) samen.
GEO-certificering


Met deze erkenning loopt de golfsport internationaal voor op andere sporten. Op de borging en verdere ontwikkeling van de hoge standaard van GEO wordt o.a. toezicht gehouden door WWF
Nederland koploper en voorbeeld voor Europa
Met 125 golfbanen (2017) die actief werken met het duurzame kwaliteitszorgsysteem en waarvan er 77 door GEO gecertificeerd zijn, is ons land internationaal koploper in deze duurzame ontwikkeling. De wijze waarop in ons land actief door eigenaren en exploitanten, gebruikers, greenkeepers en aannemers op golfbanen wordt samengewerkt, wordt als internationaal als best practice gezien. Op basis van dit groeiende draagvlak en de meerwaarde die het systeem oplevert, ontwikkelt de GEO-standaard zich tot de license to operate voor golfbanen.
Nederland is zeker als het gaat om het duurzame aspect van golfbaanbeheer de wereldleider. Denk aan de Green Deal, TURF, GEO en Committed to Green. Er zijn meer banen dan in welk ander land dan ook GEO-gecertificeerd. Nederland heeft leiderschap getoond.’’
Steve Isaac, Director Sustainability The R&A
Recognized Provider Label

“Issues relating to sustainability affect us all, and need a genuinely inclusive approach. The contractors that maintain a relatively large proportion of Dutch golf courses have an important role to play, and now have the opportunity to engage even more visibly, bringing their commitments and best practices to the fore and gaining recognition. We congratulate those that are leading the way today, and encourage all the other companies to get involved in what, in the Netherlands, is a truly world leading approach to sustainability in and through sport.”
Jonathan Smith, Executive Director, GEO Foundation
Positieve/negatieve impact

Behalve het continu ontwikkelen van de positieve impact van golf op de samenleving zet de sector zich in om de mogelijke negatieve impact te beperken c.q. te voorkomen. Duurzaam beheer betekent voor beheerders o.m. minimaal gebruik van water, kunstmest en pesticiden om de negatieve milieu-impact zo laag mogelijk te houden. Dat is de reden dat de golfsector collectief de schouders zet onder de Green Deal Sportvelden.
Onderaan deze webpagina vindt u de probleemanalyse Green Deal Sportvelden die o.m. antwoord geeft op de vraag waar en hoe pesticiden worden toegepast in golfbaanbeheer en waarom dat nog nodig is.
Ook vindt u de link naar de innovatieagenda Green Deal Sportvelden die de richting aangeeft naar duurzame beheeroplossingen zonder - of met substantiële beperking van- pesticiden.
Agronomie

Klik hier voor de brochure NGF/Agronomie
De NGF-agronoom stemt frequent inhoudelijk af met vakgenoten die onder de noemer Genootschap van Onafhankelijke Agronomen Golf (GOAG) de laatste inzichten rond duurzame kortgrasvegetatie met elkaar delen.
Beheer data gevisualiseerd - golfbaandataviewer

Green Deal aanpak: zelfregulering
Met een doorwrocht plan van aanpak is de Golf Alliantie sinds de ondertekening in 2015 de Green Deal uitdaging aangegaan. De pijlers in de aanpak gericht op duurzaam beheer van kortgrasvegetatie zijn:
- voorlichting en communicatie
- educatie en kennisdeling
- monitoring en zelfregulering
- onderzoek en innovatie
Onderzoek en Innovatie


Met alle Green Deal-partners is 2017 het Innovatienetwerk Green Deal Sportvelden opgericht. In dit netwerk komen sport, wetenschap, de innovatiekracht van het bedrijfsleven en de overheid samen en wordt vanuit het sportbelang gestuurd en meegedacht in innovaties in sportveldbeheer.
Samenwerking golf met stakeholders

Onder noemer Golfers love Birdies werken NGF en Vogelbescherming Nederland sinds 2015 samen. Gezamenlijk is een aan GEO-gerelateerde erkenning ontwikkeld voor vogelvriendelijk beheerde golfbanen. Verder werkt Vogelbescherming Nederland samen met de NGF in het kader van de jaarlijkse Bird Watching Day die sinds 2000 georganiseerd wordt.
Met partner Natuur en Milieufederatie Nederland, de overkoepelende organisatie van de provinciale natuur -en milieufederaties, de Vlinderstichting en andere organisaties wordt gewerkt aan de verbinding van buitensport met natuur. Mits duurzaam beheerd, kan de buitensport in het algemeen en de golfsport in het bijzonder hierin een belangrijke toegevoegde waarde bieden.
Met de Unie van Waterschappen is binnen het thema duurzaam beheer in 2011 het boekje Droge Voeten, Duurzame Golfbanen, als co-productie verschenen. Hierin worden de gedeelde belangen van waterschappen en golf benoemd. Samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Vewin, de koepel van de drinkwaterbedrijven, is in 2016 een symposium gehouden over het belang van duurzaam beheer in het algemeen en het belang van het uitfaseren van pesticiden in het bijzonder.
Probleemanalyse Green Deal Sportvelden
Een belangrijk document in het kader van de Green Deal Sportvelden is de probleemanalyse die de Golf Alliantie in 2016 heeft vastgesteld. De inhoud geeft antwoord op de vraag waarom pesticiden in golfbaanbeheer nog nodig zijn.
Download PDF
Innovatieagenda Green Deal Sportvelden
Als de probleemanalyse de uitdaging van de Green Deal verwoordt dan biedt de innovatieagenda het begin van de oplossing. De agenda geeft inzicht in de gewenste innovatie zodat we zo snel mogelijk definitief kunnen afzien van gebruik van pesticiden. De innovatieagenda benadert die vraag holistisch. De inhoud is dus niet beperkt tot het technische vraagstuk.
Tevens vormt het document de basis voor het Innovatienetwerk Green Deal Sportvelden
Download PDF